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DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES Cantery for Madicare & Masirad Banan

Admiristrator
Wastingion, BC 20201

June 1 1, 2003

Mr. Richerd Pollack

Exccutive Vice President
American Hospital Associaton
315 Seventh Street, N.W.
thiunf"i?:m, D.C, 20004

Diaar

1 weuld ke to take this opportunity to respond to the “mode] practice™ questions that the
AHA has written meé about and that your staff raised with Leslie Morwalk and Tom

Barker of my staff last year. [ gpologize for the delay in responding.

“Following are responses to issues you raised:

Question 1: Clarification of which practitioner can order disgnostic tests in the
inpatient or owtpatient sctting

The question you raised was whether the Centers for Medicare & Medicaid Services
(CMES) can isswe clear instructions to the fscal intermediaries (FI) regarding a potential
inconsistency betwesn Transmittal 1725 (September 27, 2001) and 42 CFR § 410.32(a).
Youraised this question in the context of whether ornot a radiclogist (who s not the
patient’s attending physiciar) can ocder diagnostic tests directly or wheter tha
radiologist would need to go back to the referring physician @ change or arder tests far a
hospital inpatient or outpatient. .

Response 1:

The rules on ordering of diagnostic tests, as set forth in 42 CFR 410.32(s), apply to tests
provided 1o non-hospital patients and to clinical dingnostic lab tests frrnisked to peticnts
of bospitel outpatient departments. These rules do not apply to other diagrostic tests
furnished to hespital outpatient departrment patiants. Thuummml:_.mmtht
requirements of 42 CFR § 410.28 and the hospital conditions of participation. ‘These
rules also do not 2pply to tests fumnished to hospital inpatients, m?ut‘dlunfﬂue#z
of the Code of Federal Regulations only poverns Part B beneiits.

It i= important to note that there may be separate State requirements and local contractor
policies that may apply. You should also know that CMS is sonsidering isswing firthar
instructions to our contractors or amendments to the regulation to ensure that CMS
contractors’ interpretation is consistent with palicy.
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Question 2;: Same day discharges and admissions

You presented the hypothetical of the hospital inpatient who is admitted to one hospitsl,
discharged at a later date, and then on the day of discharge, admirted to a second hospital
fior & condition uncelated to the first admission. You asked whether CMS could issue a
program memorandun instructing our contractors 10 install program logic that wounld not
auromatically result in either a denial of such a claim or payment for the fret hospital stay
as a transfer (l.e., on 4 per-diam basig). You also suggested several methods that might
accomplish this result, including instructing the contractor to contact the first hospital or
conduct a medical review of the first stay, and if, on determination that the first stay was
unrelated o the second, pay the claim properly.

Response:

The edifs in the standard system will give the discharging hospital a per diem payment.
In the past, and since these are rare occurrences, the system changes the patient stames

- pode and gives the discharging hospital the per diem payment. When the hospital gives

medically documented proof that they indeed discharged the patiznt, the FI will overide
the edits involved. Some Fls forwand this situation to the Quality Improvement
Organization (QIO) for review who will then instract the FI that this was a discharge
situation and not a transfer.

Although there are currently no ¢laims processing instructions, CMS did a draft PM
making changes to standard systems common working fils (CWF) to allow these
situatiozs o be systematically ovemridden. The Fls all commerted very strongly against
not making this sitation satomatically overrideable and that the QIO or Medical Review
depariments had a handle on the situation.

Wo have also had Office of the Inspector General (OIG) reports in the past year asking
CMS 1o pay close attention to discherge statuses and to ensure that providers correctly
code these instances. O1G found numerous exaroples of inapproprinte discharges, which
caused CMS millions of dollars; we noted these in the Preamble 1o the Notiee of
Proposed Rulemaking for the Fiscal Year 2004 IPPS regulation. Baged on the comments
from our contractors and the OIG findings, we stopped work oo the draft PM.

Wnukdm:nfmmknhumahrguﬂmmmmmﬂnﬁmnnMSW Here ig
how that fiscal intermediary responded:

“Crur experience hag been that this is a very infrequent occurrence. 'rnwdu:whnﬂ'nhl
fit this situation submit suthoritative docementation, which is reviewed and kept on fils
o prove the payment, If verified that the patient was discharge and not transfierred, we
are able o sircumvent the edits as follows: if aotified by the CWF alert 7531, we do not
process the adjustoent 1o change the patient gtatys mlmﬂﬁ:ifnnﬂﬁudh}rm&t
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T11T, we cancel the meceiving hogpital's algim, and resvhaeit the claim in chronoiegicel
arder. We ignors the 7531 sphzequently menerated.

The current procedurs acts a5 3 sonfra] to sifeguard incomect peymens. By relyice o a
CWF edit anly, the coneral is removed; e provider commumity will know how the =die
vinetions and will be able to bypass with smmple changs of admiing Mugnosis *

Therefore, we Belisve that since there iz 8 process in place to address thiz rare oomrence,
we gre not Inelined to issue modifications to oot eystems at this imea,

Cruestlon 3: Archived laberatory specimrens
You asked if we conld slarify the paliey arficulated in AB-00 129, that the dete of service

fior erchived laboratary soecimens is considered fo begin when the specimen is repoved
fooim arohivres,

- Response 3:
We henve stated the policy in PM AD-02-129 that the date of servics I the daze the

specimen is removed from archives. We Lave had several reqoasts for clerification
regurding how long & specimen will be kept and considered as archived. We state in PAL

e '_; AB-02-134 that the exact Hime is up to the contractor But that we expect thet it would ba a

long pesind,

We are in the process of publishing a notles for pubMe comment on this subject, That
notice 48 scheduled for Cetober 2003 subilication, The propesed notice would add a
specifie time period 2o it there wonld be netiops] tonsistency. Daring the publis
comatent pariod, hoapitals will be enconraged ta address any farther jssuss related to this
sbject in tieed of clarficaton

Question 4: Local Medieal Review Tolicies ﬂ.:'rlR]‘j i the Emergency Department
(ED)

You presented some very detailed comments on the mereazing problems with LMEPz in
the ED and the potenlial conflicts between our achvamced bepeficiary notice (ADIN)
requiremeants and Emergency Medical Treatment and Active [abor Act (EMTALA)
You asked if we would consider providing futher puidance on this matter:
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Hesponsa:

Wa believe thal our reeantty published gids hat explains the AN process, and its
assnciated decizion e for the nse of ABNs in ths Emergency Doparpent, {especially
whers the application of an LMREP wald reqult in the denial nfpamt Tor & pardealar
tegl ar procedure), engver the conremns raited during mestings with senicr CMS policy
lzadera. The puide cac be aceessed fror our web-glie a
Mmﬂmmhhn-maﬂ arg pdf. Tha URL, for the ABN beochiws ia:
avimedlesidfabn readervs lettersrze 27703 2d” We wld also direct
your f.:tennnn to PM A-01-144 (Septamber 2001), which allows for the pregenting
diagnosis coda ta be 1iated on the glajem for laborarory tess performed in ts Emergeney
Drepartment We aleo noted that any LMRP freqaency Hmits will not apply in the ED.

If you believe that M:w giddance from us ia necessary, pleass et us know.

Question 5: Diagnostic Related Groups (MRG) payment window

" You raized & pooblem with our paliey an the “72-hour window.” In partiolar, you

porrraenied thar, althouph our policy provides that eny lests provided on eo eutpatient
hasis that are “related to™ an inpadent admission must be bundled if the tests arc
performad within 24 (Hapnostic) or 72 (non-<liagnaostic) houra of the inpatlent admissicn,
tha phrese “related o™ has never been defined. Therefore, you posit, contraciors ate
trndling al! services provided within the appropriate windew, even i unrelated.

Rosponse:

e hove recelved several guastions op thiz issue during oor hospital forums an the

tpplication of the 3-day payment wmdow when a patient 15 admitted as an inpatient to an
wouie hospital within the 3-day window with the diegrosis vnreleted to anyr ancllary tests
perfiormed within the preceding thres days..

In the February |1, 1998 Federal Register, (63 FR 6B64), we state in the final rule
enfitled “Paymen for Preadmission Services,™ that any outpatie:t dmm:u:vsﬁu Servica
provided by the admitting hespital, or an entity that is wiolly owned or wholly cperated
by the admitting haspital, with®n 3 dews of & patisnt's sdmizsion (I day for IPPS sxcluded
hospitalg), 19 subject to f18 DRG window, Chitpatisnt nendiagnostic (therapentic) servics
are required to bo buadled with the inpatieat tilling when Q¢ service is “related 1o the
edmission.”

In that same tule, we define “related to the admizsion™ a3 when there is an exact malch
(for all digits) betwasn the principal diagnesis code assigned for both the ourpatient
nondisgnestio service and the mpatient stay, Alss, recently, we pablished a PM that we
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believe addresgag thess concems. You can aooess the PM from cur web site ar

Finally, you raized other ilsns with us duting the meeting that we belicve have sines
seen resolved; these include (he falinwing;

*  The modification of fis PM that directs Fls 1o nse Form Locatsr 76 (FL7a) to
sasess Gae kel necessity of lsboratory tests performed for EepArat: payment
Jor Outpatient Progpective Payment Systam observation to direct them o use
FLT4 o assess the madical necessity of all s=rvices.

*  The Movember 2002 isswancs of Tranamittal A-02-120 tifled, “Changs in
Reguirerpents for Med!cars Fayment for Low Osimalar Contnst Material
(LOCM) Under the Crutpatiant Prospestive Payment System (OPPSY offers
further gmidance to the contrectors related to coverage guidelines for payrient for
LOCM. n addition, you may be interested ir Jearming that we ara in the process
of prepering a sarics of FAQS to address othar issues regarding billing for and the
uge of LOCM, espeaially in the criticel access hospital setting, We Fope to have
those FAQs developed around the e ihat we finelize the Inpadent Prospective
Payment System rule this summer.

[ bops that this information is helpl and, agetn, T wane 1o thank you and your staff's
patience and effort in these peetters,

Sincersly,

Thomeas A, Scully
Administrator




